Blackpoint Kft

Takarítóeszközök színkódolása. Miért fontos?

A HACCP rendszerben működő cégek számára fontos, hogy tisztában legyenek a színkóddal ellátott kategóriákkal. A színkódolás szerint történő takarítás minden HACCP rendszerrel ellátott cégnél kötelező, egy esetleges közegészségügyi audit esetében a hivatalos szervek ellenőrizhetik.

A színkódolás lényege, hogy a különböző területeken használt tisztítóeszközök ne keveredhessek, például egy mosdó takarítására szolgáló felmosó a konyha területén ne legyen használva, ezzel is elősegítve az esetleges fertőzések elkerülését.

A színkódokmeghatározásánál nincs nemzetközileg elismert szabvány, lényege, hogy a ceg higiéniáért felelős alkalmazottjai megértsék, és egységesen használják a különböző területeken használandó tisztítóeszközöket. A különböző régiók megkülönböztetése más jelöléssel is történhet, viszont a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás a szín szerinti megkülönböztetés.

Fontos, hogy a megkülönböztető rendszer a cég saját HACCP házirendjében fel legyen tüntetve, egy esetleges audit során ez is ellenőrzésre kerülhet. Ezen kívül érdemes a kijelölt tisztítószer tárolókban is kifüggeszteni a jelölést, az esetleges kavarodások megelőzésére.

Ezen kívül érdemes kiemelni, hogy a különböző szektorok tisztítóeszközeinek külön tárolása is szükséges, viszont ez nem helyettesíti a tisztítóeszközök egységes megkülönböztetését.

Amennyiben a maximális higiéniára és a HACCP rendszer teljeskörű megfelelésére törekszik, az alábbi teendőket javasoljuk

1. Színkódrendszer

Készítsen, egy színkód alapú megkülönböztető rendszert. Ezt egy A4-es papíron nyomtassa ki, és helyezze el a különböző takarítóeszközök tárolására szolgált helyiségben. Amennyiben nincsenek egyéni prefereinciái, töltse le formanyomtatványunkat, melyet PDF formátumban itt talál. Letöltés

  2. Hozzáadás a HACCP házirendhez

  A színkód alapú megkülönböztető rendszert vezesse fel a HACCP házirendjébe, vagy csatolja hozzá a letöltött PDF-et.

  3. Eszközök beszerzése

  Szerezze be a szükséges, különböző színkódú takarítóeszközöket. A BlackPoint Kft. tanácsadói készséggel állnak rendelkezésükre, kérésre egyéni termékek beszerzésére is van lehetőség.

  4. Rendszeres ellenőrzés

  Rendszeresen ellenőrizze a takarítóeszközök tisztaságát és amortizációját. A hamarosan induló BlackPoint Premium szolgáltatással segítünk, hogy időt, és pénzt spóroljon meg ezen.

  Íme az általunk javasolt, leggyakrabban használt szín szerinti megkülönböztető rendszer, amely megkönnyíti takarítást

  Piros – toalettek, mellékhelyiségek

  A piros a magas biológiai kockázatot hivatott jelezni. Ezért a piros színt olyan felületekhez rendeljük, mint piszoárok, WC csésze, bidé, valamint a mosdó padlója. Ezek a területek nagy kockázatot jelentenek a bakteriális fertőzésre.

  Kék – általános felülettisztítás, bútorzat, iroda

  A legalacsonyabb biológiai kockázatot jelölő felületek: irodák, tárgyalók, közösségi termek, asztalok, korlátok, ablakpárkányok, folyosók, általános portalanítási és tisztítási felületek.

  Zöld – étellel, étkezéssel kapcsolatos helyiségek

  Ide érdemes sorolni a konyhákban, közös étkező területeken, étel előkészítési területen használt tisztítószereket. Az ételekkel és nyersanyagokkal történő interakció különösen nagy kockázatot jelent a fertőzések szempontjából, ezért kiemelten fontos, hogy az itt található tisztítószerek semmilyen körülmények között ne keveredjenek el más területek eszközeivel.

  Sárga – Fertőtlenítés

  A fertőtlenítószerek mind alacsonyabb, mint magasabb kockázatú területeken használhatóak. Csempézett falak, mosdók, üvegek, fémek, bárhol, ahol elengedhetetlen a fertőtlenítés. Érdemes kiemelni, hogy mosdó tisztítása során is lecsökkenthető a keresztfertőzés, mivel a WC csésze tisztítása nem ugyanazzal az eszközzel történik, mint a mosdókagyló, vagy egy csempézett felület tisztítása.

  Fontos kiemelni, hogy a tisztítószerek megfelelő elkülönítése és kategorizálásának hiánya komoly egészségügyi kockázatot hordoz magával, és egy esetleges audit esetén akár pénzbírsággal is büntethető. Ezért kérjük, fokozottan ügyeljenek a tisztaságra, és a szabályok betartására.

  Amennyiben kérdése van a témával kapcsolatban, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő színkódú termékeinket keresse a miskolci C+C Szakáruházunkban.

  3 Comments

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.

   1. Cras maximus ultricies volutpat. Praesent ut enim non enim vulputate fringilla.

  2. Cras maximus ultricies volutpat. Praesent ut enim non enim vulputate fringilla.

  Comments are closed.

  Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  Click outside to hide the comparison bar
  Compare