Blackpoint Kft

A HACCP rendszerben működő cégek számára fontos, hogy tisztában legyenek a színkóddal ellátott kategóriákkal. A színkódolás szerint történő takarítás minden HACCP rendszerrel ellátott cégnél kötelező, egy esetleges közegészségügyi audit esetében a hivatalos szervek ellenőrizhetik.

A színkódolás lényege, hogy a különböző területeken használt tisztítóeszközök ne keveredhessek, például egy mosdó takarítására szolgáló felmosó a konyha területén ne legyen használva, ezzel is elősegítve az esetleges fertőzések elkerülését.

A színkódok meghatározásánál nincs nemzetközileg elismert szabvány, lényege, hogy a ceg higiéniáért felelős alkalmazottjai megértsék, és egységesen használják a különböző területeken használandó tisztítóeszközöket. A különböző régiók megkülönböztetése más jelöléssel is történhet, viszont a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás a szín szerinti megkülönböztetés.

Fontos, hogy a megkülönböztető rendszer a cég saját HACCP házirendjében fel legyen tüntetve, egy esetleges audit során ez is ellenőrzésre kerülhet. Ezen kívül érdemes a kijelölt tisztítószer tárolókban is kifüggeszteni a jelölést, az esetleges kavarodások megelőzésére.

Ezen kívül érdemes kiemelni, hogy a különböző szektorok tisztítóeszközeinek külön tárolása is szükséges, viszont ez nem helyettesíti a tisztítóeszközök egységes megkülönböztetését.

Amennyiben a maximális higiéniára és a HACCP rendszer teljeskörű megfelelésére törekszik,
az alábbi teendőket javasoljuk:

1. Színkódrendszer

Készítsen, egy színkód alapú megkülönböztető rendszert. Ezt egy A4-es papíron nyomtassa ki, és helyezze el a különböző takarítóeszközök tárolására szolgált helyiségben. Amennyiben nincsenek egyéni prefereinciái, töltse le formanyomtatványunkat, melyet PDF formátumban itt talál. Letöltés

2. Hozzáadás a HACCP házirendhez

A színkód alapú megkülönböztető rendszert vezesse fel a HACCP házirendjébe, vagy csatolja hozzá a letöltött PDF-et.

3. Eszközök beszerzése

Szerezze be a szükséges, különböző színkódú takarítóeszközöket. A BlackPoint Kft. tanácsadói készséggel állnak rendelkezésükre, kérésre egyéni termékek beszerzésére is van lehetőség.

4. Rendszeres ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizze a takarítóeszközök tisztaságát és amortizációját. A hamarosan induló BlackPoint Premium szolgáltatással segítünk, hogy időt, és pénzt spóroljon meg ezen.

Íme az általunk javasolt, leggyakrabban használt szín szerinti megkülönböztető rendszer, amely megkönnyíti takarítást

Piros – toalettek, mellékhelyiségek

A piros a magas biológiai kockázatot hivatott jelezni. Ezért a piros színt olyan felületekhez rendeljük, mint piszoárok, WC csésze, bidé, valamint a mosdó padlója. Ezek a területek nagy kockázatot jelentenek a bakteriális fertőzésre.

Kék – általános felülettisztítás, bútorzat, iroda

A legalacsonyabb biológiai kockázatot jelölő felületek: irodák, tárgyalók, közösségi termek, asztalok, korlátok, ablakpárkányok, folyosók, általános portalanítási és tisztítási felületek.

Zöld – étellel, étkezéssel kapcsolatos helyiségek

Ide érdemes sorolni a konyhákban, közös étkező területeken, étel előkészítési területen használt tisztítószereket. Az ételekkel és nyersanyagokkal történő interakció különösen nagy kockázatot jelent a fertőzések szempontjából, ezért kiemelten fontos, hogy az itt található tisztítószerek semmilyen körülmények között ne keveredjenek el más területek eszközeivel.

Sárga – fertőtlenítőszerek

A fertőtlenítőszerek mind alacsonyabb, mint magasabb kockázatú területeken használhatóak. Csempézett falak, mosdók, üvegek, fémek, bárhol, ahol elengedhetetlen a fertőtlenítés. Érdemes kiemelni, hogy mosdó tisztítása során is lecsökkenthető a keresztfertőzés, mivel a WC csésze tisztítása nem ugyanazzal az eszközzel történik, mint a mosdókagyló, vagy egy csempézett felület tisztítása.

Fontos kiemelni, hogy a tisztítószerek megfelelő elkülönítése és kategorizálásának hiánya komoly egészségügyi kockázatot hordoz magával, és egy esetleges audit esetén akár pénzbírsággal is büntethető. Ezért kérjük, fokozottan ügyeljenek a tisztaságra, és a szabályok betartására.

Amennyiben kérdése van a témával kapcsolatban, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő színkódú termékeinket keresse a miskolci C+C Szakáruházunkban.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare